ENNAMOON K.
23, ocpd-perfectionist & clumsy chemist
i ii iii

upm 2nd sem ; 6th long story
Tuesday, April 14, 2015 • 8:38 PM
Assalamualaikum readers! It has been a long time i didn't update my blog. Before this, i posted an entry just a poem maybe. Sumpah aku sibuk, even aku still first year, assignments datang tak berenti haiiisshhh! Alhamdulillah, aku sekarang sedang berehat di rumah tercinta. Tell the world, i'm resting for my midsem holiday, hoorayyy!!! So sekarang aku nak cerita macam-macam events yang aku tak sempat tulis while i was in UPM.

1. Return to UPM - 21/02/2015 ; Saturday.
When i returned to UPM for continuing my study in second semester, many things needed to be handled. Aku naik bas Plusliner dari Stesen Bas Kulim dan sampai Puduraya pada jam 5 pagi. It took 5 hours to reach Puduraya because the road was kinda jam with vehicles. Banyak kereta-kereta ni dalam perjalanan nak pulang ke kampung untuk sambutan Tahun Baru Cina. So, just imagine. Memang kebas jugak la punggung aku dalam perjalanan yang memakan masa sebanyak 5 jam tu, hahah. After reaching Puduraya, we took taxi to UPM. "We" here was referred to Qalbi, Asilah and me. Kami sampai ke Kolej Keenam dan tunggu di surau sehingga pukul 8:30 pagi. After office was opened, i took my room's key. In the evening, i took my things in television room, located at the ground floor. Dengan daya kudrat yang masih tersisa, aku pun menganggat barang-barang aku naik ke bilik aku yang terletak di tingkat satu *alahai, tingkat satu ja pun, Ina oiii.* Habis ja angkat barang, i prepared myself for tomorrow's classes.

Tadaaa! All had been retrieved! Letih ni toksah dok kata la! Hahaha. 

2. Outing.
Actually i can't recall when did i went to The Mines for outing. But we didn't do anything extravagant. We simply went there just for fun by eating KFC and watching Kingsman.

Posing posing while eating KFC.

Kingsman The Secret Service was a very good movie to be watched! Seriously! I gave 4.5 stars. The actors, of course they are handsome and cool! Since i was little, the most enjoying part for me was the fighting scene. I got to feel goosebumps! That's why until now, i adore an action genre. 

3. Intercollege Football Tournament! - 16/03/2015 ; Monday.
Kolej Keenam had been successfully entered final stage in Intercollege Football Tournament 2015. Aku yang tergolong dalam Sixers, memang sangat berbangga dengan kolej aku, haha. The facilitators arranged 2 buses to get us there, Stadium Sukan UPM. So bayangkanlah, dalam 100 students jugak yang pergi bagi sokongan untuk pemain-pemain K6. 

Qis datang jugak even dia penghuni Kolej Canselor, haha.

Okay, yeah you are cute Ken.

This competition was not very good. I could see our enemy from Kolej Kedua was really dominant. K6's players couldn't dominate the ball. This competition was one sided competition. And yeah, K6 lost and was announced to be Naib Johan. I was really disappointed. But, it was okay. Kalah menang adat pertandingan, right? Afterall i could see they struggled so hard. So there was nothing to be regretted. 

4. Chemical Bonding Day - 22/03/2015 ; Sunday.
Firstly what you do understand about Chemical Bonding Day? This was not something related to Covalent or Ionic Bonds, hahaha. Chemical Bonding Day was a special day for Chemistry's Students. Together we, the students from different courses under Chemistry Department were reunited under this event, Chemical Bonding Day. I involved in this event as Representative Of First Year Petroleum Chemistry. So, my jobs were related to my coursemates! Akulah yang duk mengutip duit bagai ceti haram terkejar sana sini, mintak duit 20 ringgit untuk baju dan makanan untuk event ni. Aku lah dok distribute baju-baju ni. Ni gambar malam sebelum event tu. 

Muka-muka eksited dapat baju. Baju biru ni khas untuk budak Kimia Petroleum.

Busy sungguh Cik Siqin kita. Dia AJK Aktiviti.

Muka dah bersedia nak pegi event tu. Zulfa (Major Kimia) ngan Tikah (Kimia Industri).

Oh yeah, that was me and Zulfa. Peace yoo.

Jalan dari Kolej Keenam ke Astaka Seni, UPM agak jauhh la jugak.

Kitaorang AJK event ni kena pegi awal sikit because kitaorang kena setup segala benda alah untuk event tu. Aku tak tolong banyak sangat pun sebab aku bukan ajk aktiviti or ajk peralatan. Aku wakil batch ja, yang tolong carikan peserta untuk setiap aktiviti ataupun permainan yang dipertandingkan. Rudy, Balqis and Tasya memang pegi awal sebab diaorang kena setup segala mikrofon dengan speaker because they were technicians of this event. 

Rudy buat kiutt >.<

Qis and Tasya. Jenuh depa nak handle segala benda alah tu.

Senior Amirul Aizat yang merupakan Ketua Wakil Batch
Dia banyak tolong aku doe. Thanks bro.

We posed after we done setup the court for netball games.
Kiut kan? Warna warni gitu. These people are from different courses. 
From left, Kimia Petroleum (Biru) , Major Kimia (Merah),
 Kimia Industri (Unggu), dan Kimia Pendidikan (Oren).

GIF ni terlebih sharp la pulakkk, haha.

Geng Kimpet memang slalu over sikit. Kitaorang cat muka! kahkahkah.

Aku tak larat nak gelak dah tengok diaorang ni. Macam nak mogok mintak naik gaji ja, haha.

Aktiviti pagi dimulakan dengan perarakan setiap kos. Ada yang bawak sepanduk, cat muka, ketuk botol and buat cheers masing-masing. Hal ini akan mewujudkan semangat assabiah dan menguatkan bonding untuk kos masing-masing. Selepas perarakan, kitaorang makan bihun goreng and minum air kotak. Ya la, untuk alas perut ja. If we had no energy, then how should we fight? Got it? Then, sesi senamrobik dijalankan. Setiap kos menghantar wakil satu team untuk ke pentas. Selepas senamrobik tamat, ada la sikit ucapan-ucapan dari lecturer. Then, we started our games!

This event was started with 4 different games at the same time. The games were netball, futsal, dart and ping pong. I didn't see the ping pong game, so i can't tell about it here. So i start with netball first because the first game that i watched was netball. We played just for fun, but students tended to be serious even for this event. Hmpphh, maybe dah bersungguh-sungguh dalam study, so dalam game pun perlu serius jugak lah kot? Game pertama untuk Netball mempamerkan Kimpet vs Kimin.

Kimpet dah score! huhuhuhu! But, actually Kimin won this game T.T

I didn't record any video for futsal because i was not into it haha xD.

Woahh, hebat ah staf-staf jabatan kimia ni.

Then we moved to Sukaneka. Sukaneka was the best part of this event since we could see many expressions of students that we never saw before this. It was something like you took candid pictures, hahaha. Sukaneka was divided into 5 parts of games. Each course must sent one team to represent their own course. 

Masing-masing bersedia huhuhu.

See? I could capture different kind of expressions was it? Hahahah.

The last game was Tug of War. I didn't see this game because i used this time to rest with Qis. Katanya Kimpet menang bagi kategori lelaki and naib johan bagi kategori perempuan. So rasanya itu saja game-game yang dipertandingkan pada hari Chemical Bonding. Alhamdulillah, biarpun minggu yang akan datang merupakan minggu Test 1, students under Chemistry Department could spend their time for this program. 

5. Mencelup Batik - 28/03/2014 ; Saturday.

En.Wan slalu buat poyo, hahah. He is our instructor.

Kokurikulum bukan hanya terdapat di sekolah ataupun di matrikulasi. Di universiti juga terdapatnya kokurikulum yang korang perlu ambil untuk grad dengan jayanya okay? So i choose Mencanting Batik as my cocurriculum. But at last 28/03/2014, Sunday - We didn't do mencanting, but we did mencelup. Mencanting and mencelup is very different okay? They are the techniques used to produce beautiful batik. You can see here, our product after 3 hours working non stop. 
Peace yooo! Warna warni 1Malaysia!

If you are interested in art, especially in producing batik, you can join this class. I don't know whether the other university provide this kind of cocuricullum or not, but in UPM absolutely this class existed. 

6. Night Walk - 28/0302014 ; Saturday.
Night Walk (Berjalan Malam) was a program conducted by students of Faculty of Environment. This program took place at night, 8:30 p.m untill 11 p.m. The track was Bukit Ekspo, UPM. Tikah, Shikin and me joined this program just to enjoy ourselves from our busyness of assignments and tests. When we reached there (Bukit Ekspo), we lined up to retrieve a glow stick and LED. They also provided Gardenia's bread and mineral water.
It was an interesting program to be joined. Berjalan ramai-ramai sambil menghirup udara angin malam.

7. Volunteer at Zoo Negara - 29/03/2014 ; Sunday. 
Tikah, Shikin and me went to Zoo Negara as volunteers. This program was conducted by Kelab Penyayang. Actually, Tikah, Shikin ngan aku bukan ahli Kelab Penyayang pun. But tak ramai yang join, so kami pun menawarkan diri untuk join. Bayaran untuk program ni ialah RM25. I don't give a damn at all about merit, since stay in college is not my target. I merely went there just to get a new experiences. We assembled at Putra Food Court (PFC) at 6:30 a.m waiting for a bus. There were 40 students joined this program including the director of this program. We reached Zoo Negara at 8:30 a.m.

Muka eksitedddd >,<

We were divided into several groups for several tasks. Nasib menyebelahi aku apabila aku still kekal satu group bersama Tikah and Shikin, ditambah dengan seorang budak Sains Komputer, Farah. Kitaorang ditugaskan untuk menguruskan kawasan burung. 
En.Mat style ah, naik basikal haha. He is our instructor.

Aku tak upload gambar kitaorang buat kerja coz gambar tu ada dalam phone Tikah. Kitaorang sapu sampah, and mengemas kawasan-kawasan semak di sekitar kawasan burung tu. Kitaorang buat kerja dari pukul 8:30 pagi hingga 10:30 pagi. Then, kitaorang diberi masa untuk makan dan rehat. Tunggu apa lagi? Posing sakan laaa, hahah. ALERT! You can't take your own picture when you are in Zoo Negara. You have to get a Photographer from this Zoo itself. But, because we were volunteers, we got chances to snap our pictures using my own DSLR, haha. And sementara duk posing tu, kitaorang pergi melawat kawasan-kawasan haiwan yang lain.
Minum airr tin dulu. Kehausan donggg.
Macam-macam tempat yang kitaorang pergi. Tapir, Harimau, Singa, bla bla bla. 
Letih ngan seronok baq hangggg. 
Yang minat souvenir tu, jgn lupa singgah kedai ni.

Lepas ja habis makan, kitaorang balik ke tempat kawasan burung tu untuk sambung tugas. Kali ni kitaorang bekerja dalam kurungan burung, which was lebih mencabar. Kitaorang bagi makanan dekat burung-burung. Even we scared, we tried our best, hahaah.

Aku tak tahan gelak tengok muka Tikah yang takut kat burung-burung tu, haha.

Kitaorang sambung bertugas daripada pukul 11 pagi hingga ke pukul 3:30 petang. Lepas semua tugas selesai, termasuklah tugas membasuh pingan-mangkuk bagai, kitaorang mengambil gambar bersama-sama pekerja kawasan burung ni. 

Arigatougozaimasu atas segala tunjuk ajar! 

Starting from 3:30 p.m until 5:00 p.m we did our own activity. We visited many places here. We met the other friends, Yuyu and Azrien. We went around the zoo by car, RM5 per person.
Tadaaa! Penat gilosss! Jumpak lagi Zoo Negara. Gua dah nak balekkk.

8. Trip to Bagan Lalang - 04 and 05/04/2015 ; Saturday and Sunday.
This trip was managed by Tikah. She was the one who gave this idea - "Let's go somewhere to relax our mind." Then, Wani suggested a place to be visited - Bagan Lalang. Sebanyak 7 pelajar yang terdiri daripada pelbagai kos under Fakulti Sains menyertai trip ini. Diaorang ialah Tikah, Shikin, Siqin, Wani, Athirah, Zulfa dan aku. RM70 per person. Wang ini digunakan untuk sewa kereta, minyak, chalet and makanan. Jadual asal perjalanan kami bermula pada pukul 3:45 petang. Namun kegagalan penyewa kereta untuk menyerahkan kereta pada waktu yang tepat menyebabkan aktiviti kami tergendala sehingga jam 8:00 malam. Sakit hati ni toksah dok kata la.

Muka penat dok tunggu kereta sewa.

Okay, dah dapat keretanya hahahaha.

Kami bertolak kira-kira jam 8:30 malam dan sampai ke destinasi menjelang 12:30 malam. Malam tu kami dah tak buat banyak aktiviti. Just sampai chalet, then setup segala benda. Lepas tu mandi, dan kami tengok movie Annabelle ramai ramai. *Okayh aku tau movie tu dah lama.* Aku tak tengok pon, just terus tidor. Siqin pulak sibuk menyiapkan portfolio untuk Kenegaraan. Rajin sungguh kawan aku yang sorang ni. And i never took any picture in that house in the middle of night because i might catch "something". So, menjelang pagi barulah aku ambil gambar banyak-banyak. Before leaving this house, we ate maggie and nuggets. Tikah and Wani yang masak. Kami yang lain sambung tengok movie hantu Siam, haha.

Kitaorang bersiap-siap mengemas untuk ke destinasi seterusnya.

Posing duluuu sebelum naik kereta, haha.

Our first destination was Sepang Gold Coast. Omg, the structure of their chalets were very good. We could not afford to stay there. Yeah, we are just students who are still depending on scholarship *what a sad life*
Omg, i love this last picture at Sepang Gold Coast. 
So unique, thanks to Shikin as Photographer.

After that, we went to Pantai Morib. It was near to this Sepang Gold Coast. 

Opsss, comelnya sayaa, haha.

Next, we went to Jugra to watch paragliding.

Okay, dah macam kat oversea because the scenery behind was so beautiful right? Actually we went to many places. But i can't remember all of them. Besides, i'm too tired from typing this entry. It takes 3 days to complete this entry, dear. I think that's all i want to story. Sehingga bertemu lagi, Selamat Bercuti para mahasiswa dan mahasiswi universiti seluruh negara hahaha. Tatatata assalamualaikum.

ps : a tons of assignments need to be completed.
what a sad life T.T

Labels: , , , ,


Author
                  

New Stories

  • gap ; family trip - perlis & kedah
  • gap ; reunion wani & tikah
  • gap ; reunion umie & chark arh
  • upm 1st sem ; the path
  • upm 1st sem ; outing (MAHA & MINES)
  • upm 1st sem ; resolution
  • upm 1st sem ; deep forest
  • upm 1st sem ; experiences
  • upm 1st sem ; 2nd turning point
  • gap ; bebas

  • Archive

    » 2016
    » 2015
    » 2014
    » 2013
    » 2012
    » 2011

    Footprints


    Credit

    Design and template originally by Ayuni and re-edited by ENNAMOON K.